lite nyttigare recept
INDISK ÄGGRÖRA
Ingredienser
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
½ hackad röd chili
2 cm färskriven ingefära
1 tsk garam masala
1 msk olivolja
5 körsbärstomater skurna i halvor
1 dl vatten eller buljong
5 ägg
Salt och peppar
Hackad färsk koriander
Tillagning
FRUKTSALLAD MED TJOCK VANILJYOGHURT OCH MÜSLICRUNCH
Ingredienser - 4 personer
1 apelsin
1 äpple
100 g blandade bär från frysen
Vaniljyoghurt
2 dl tjock turkisk eller grekisk yoghurt
Kornen av ½ vaniljstång
Crunch
75 g grovvalsade havregryn
40 g grovhackade mandlar
1 msk malen kanel
50 g grovt hackade aprikoser
1 tsk nötolja
1–2 msk klar honung
GROVA DINKELWRAPS MED KYCKLINGFYLLNING
Ingredienser - dinkelwraps
2 dl vatten
1 dl grovt dinkelmjöl
½ dl vetemjöl
1 äggvita
Salt
Tillagning
Ingredienser - fyllning
200 g kycklingfilé
1 tsk olivolja
2 tsk jerk (karibisk kryddmix)
Salt och peppar
1 dl majskorn
1 avokado
Saften av ½ citron
3 hackade salladslökar
Ev lite chili
Tillagning
KYCKLINGSALLAD MED MANGO
Mättande och läskande sallad med 33 procent färre kalorier än det traditionella receptet.
1 person
100 g kokt kycklingbröst
100 g mango
75 g avokado
50 g röd paprika i bitar
100 g spets- eller vitkål
1/2 vitlöksklyfta
Saften av 1/2 lime
1/2 dl hackad koriander
1 tsk majonnäs
2 msk yoghurt naturell
Tillbehör
En skiva grovt bröd, cirka 50 g
Tillagning
Skölj och skär upp alla frukter och grönsaker. Blanchera kålen. Blanda grönsakerna med små bitar av kokt kyckling. Tillsätt limesaft och hackad koriander. Lägg upp salladen i en skål.
Vispa majonnäs och naturell yoghurt till en dressing och ringla dressingen över salladen. Ät grovt bröd till.
GRÖN PAPAYASALLAD MED NÖTKÖTT
Proteinrik rätt med stora variationsmöjligheter.
1 person
50 g oxfilé
2 tsk fem kryddor
Koriander
Mynta
1 msk fisksås
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
¼ msk chilisås
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
300 g grön papaya eller omogen mango
50 g morot
10 g jordnötter
Tillagning
Grillstek oxfilén och vänd i fem kryddor. Låt köttet stå i 10 minuter. Skölj koriander och mynta. Blanda fisksåsen med vinäger, socker och chilisås och smaka av med urkärnad och hackad chili, finhackad vitlök, hackad schalottenlök och ev limesaft. Skär papayan i strimlor, skala och riv moroten och blanda ner det i marinaden tillsammans med hälften av örtkryddorna. Använd ev en urkärnad gurka eller omogen mango i stället för papaya. Lägg på köttet och strö över grovhackade jordnötter och resten av örtkryddorna.
OMELETT MED POTATIS, SPENAT OCH FETA
Lättlagat som ger ordentlig mättnad och fyller på med energi.
1 person
2 ägg
Salt
Peppar
2 droppar olivolja
75 g potatis
1 vitlöksklyfta
200 g färsk spenat
15 g fetaost
Tillbehör:
75 g tomat
Tillagning
Vispa ägg med salt och peppar. Värm oljan i en teflonpanna, lägg i kokta, skivade potatisar och stek dem gyllenbruna. Tillsätt hackad vitlök och till sist ångad spenat. Blanda smulad fetaost i äggsmeten, häll det över grönsakerna och stek i 15 minuter med lock eller folie över. Omeletten kan eventuellt grillas i ugnen mot slutet för att få färg. Lägg upp omeletten med tomat och ev rågbröd.
källa: iform