..


lite nyttigare recept

INDISK ÄGGRÖRA

 

Ingredienser
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
½ hackad röd chili
2 cm färskriven ingefära
1 tsk garam masala
1 msk olivolja
5 körsbärstomater skurna i halvor
1 dl vatten eller buljong
5 ägg
Salt och peppar
Hackad färsk koriander

Tillagning

  • Sautera lök, vitlök, chili, ingefära och garam masala i olivolja i 2 minuter.
  • Tillsätt halva tomater.
  • När de börjar skrynklas lätt tillsätter du vatten och låter det koka in lite.
  • Ägg, salt och peppar vispas lätt samman med en gaffel och blandas ner i örtmassan tills den börjar stelna så smått.
  • Servera äggröran med hackad färsk koriander.


FRUKTSALLAD MED TJOCK VANILJYOGHURT OCH MÜSLICRUNCH

 

Ingredienser - 4 personer
1 apelsin
1 äpple
100 g blandade bär från frysen

Vaniljyoghurt
2 dl tjock turkisk eller grekisk yoghurt
Kornen av ½ vaniljstång

Crunch
75 g grovvalsade havregryn
40 g grovhackade mandlar
1 msk malen kanel
50 g grovt hackade aprikoser
1 tsk nötolja
1–2 msk klar honung

 


 

GROVA DINKELWRAPS MED KYCKLINGFYLLNING

 

Ingredienser - dinkelwraps
2 dl vatten
1 dl grovt dinkelmjöl
½ dl vetemjöl
1 äggvita
Salt

Tillagning

  • Blanda degen och grädda den som tunna pannkakor i en torr panna (med teflonbeläggning).
  • Tricket är att hålla degen mjuk med en fuktig handduk medan den steks.
  • Degen kan dessutom blandas dagen innan.

Ingredienser - fyllning
200 g kycklingfilé
1 tsk olivolja
2 tsk jerk (karibisk kryddmix)
Salt och peppar
1 dl majskorn
1 avokado
Saften av ½ citron
3 hackade salladslökar
Ev lite chili

Tillagning

  • Skär kycklingfilén i mindre strimlor och gnid in dem med olja, jerk, salt och peppar.
  • Stek bitarna i en grillpanna cirka 8 minuter tills de är genomstekta.
  • Mosa avokadon med citron, hackad salladslök, chili, salt och peppar och blanda ner majsen.
  • Bred blandningen på pannkakorna, rulla ihop dem och skär dem i små bitar (håll ihop dem med tandpetare).
  • Lägg kycklingen bredvid och servera.

KYCKLINGSALLAD MED MANGO

Mättande och läskande sallad med 33 procent färre kalorier än det traditionella receptet.

1 person
100 g kokt kycklingbröst
100 g mango
75 g avokado
50 g röd paprika i bitar
100 g spets- eller vitkål
1/2 vitlöksklyfta
Saften av 1/2 lime
1/2 dl hackad koriander
1 tsk majonnäs
2 msk yoghurt naturell

Tillbehör
En skiva grovt bröd, cirka 50 g

Tillagning
Skölj och skär upp alla frukter och grönsaker. Blanchera kålen. Blanda grönsakerna med små bitar av kokt kyckling. Tillsätt limesaft och hackad koriander. Lägg upp salladen i en skål.

Vispa majonnäs och naturell yoghurt till en dressing och ringla dressingen över salladen. Ät grovt bröd till.

 


GRÖN PAPAYASALLAD MED NÖTKÖTT

Proteinrik rätt med stora variationsmöjligheter.

1 person
50 g oxfilé
2 tsk fem kryddor
Koriander
Mynta
1 msk fisksås
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
¼ msk chilisås
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
300 g grön papaya eller omogen mango
50 g morot
10 g jordnötter

Tillagning
Grillstek oxfilén och vänd i fem kryddor. Låt köttet stå i 10 minuter. Skölj koriander och mynta. Blanda fisksåsen med vinäger, socker och chilisås och smaka av med urkärnad och hackad chili, finhackad vitlök, hackad schalottenlök och ev limesaft. Skär papayan i strimlor, skala och riv moroten och blanda ner det i marinaden tillsammans med hälften av örtkryddorna. Använd ev en urkärnad gurka eller omogen mango i stället för papaya. Lägg på köttet och strö över grovhackade jordnötter och resten av örtkryddorna.

 


OMELETT MED POTATIS, SPENAT OCH FETA

Lättlagat som ger ordentlig mättnad och fyller på med energi.

1 person
2 ägg
Salt
Peppar
2 droppar olivolja
75 g potatis
1 vitlöksklyfta
200 g färsk spenat
15 g fetaost

Tillbehör:
75 g tomat

Tillagning
Vispa ägg med salt och peppar. Värm oljan i en teflonpanna, lägg i kokta, skivade potatisar och stek dem gyllenbruna. Tillsätt hackad vitlök och till sist ångad spenat. Blanda smulad fetaost i äggsmeten, häll det över grönsakerna och stek i 15 minuter med lock eller folie över. Omeletten kan eventuellt grillas i ugnen mot slutet för att få färg. Lägg upp omeletten med tomat och ev rågbröd.


källa: iform



detox

Den mest populära hälsokuren just nu är att detoxa. Det handlar om att äta rätt, få kroppen i rätt balans och bli mindre trött, och bli fräschare och friskare.

Detox kommer från engelskans ”detoxification” som betyder avgiftning. Förespråkarna menar att en detox-kur rensar kroppen från gifter och ohälsosamma bakterier och gör att vi mår bättre till både kropp och själ. Andra menar att de verkligt tunga gifterna lagras i vårt fett och där ligger de bra och säkert – går vi för snabbt ner i vikt kommer de för fort ut i kroppen för att det ska vara riktigt bra för oss.

Men redan på 70-talet användes fasta för att kroppen skulle ”rensas” från slagg och gifter. Fast föda eller kaffe, vanligt te och alkohol var förbjudet och man levde på drycker som frukt- och grönsaksjuicer och örtteer under 7-10 dagar.  Det var tufft att inte få tugga och många fick huvudvärk i början men efter några dagar blev de närmast upprymda och fick massor av överskottsenergi.

Detox är ett modernt sätt att fasta, men i en mjukare form eftersom du får äta viss fast föda.  Och det är utan tvekan ett suveränt sätt att komma igång med nya sunda vanor. Genom att ta bort sötsaker och annat som innehåller tillsatser i kosten så mår du bättre. De flesta går också ner i vikt och det är egentligen vatten och en del muskelmassa som försvinner. Men det inspirerar ofta till en omläggning av kost- och levnadsvanor. Fortsätter du sedan att leva sunt kan du behålla viktnedgången och tappa ytterligare kilon.



Det finns många detox-kurer och preparat att köpa bland annat i hälsokostaffärerna men du kan komma långt genom att bara ändra på din kost.  

För grunden i ett detox-program är maten. Du äter bra och färska råvaror som innehåller massor med vitaminer och mineraler. Det kan handla om frukt och grönsaker, nötter, bönor och andra baljväxter. Genom att sortera bort skräpmaten blir du av med sötsuget och får mer näring.

SÅ HÄR GÖR DU

Steg 1: Förbered dig
* En kur ska helst pågå under sju dagar men du kan också känna dig för under en helg. Bestäm dig för att satsa och håll ut! Börja gärna på en torsdag eller fredag eftersom du då kan använda helgen till att ta det lugnt.

* Trappa ner ditt kaffedrickande innan du börjar detoxa, eftersom du lätt får huvudvärk om du slutar för tvärt med kaffet.

* Ladda ditt skafferi med goda detox-varor (se lista här intill) och njut medan du planerar din vecka. Släng skräpmaten!

Steg 2: Så ska du äta

* Drick mycket vatten, gärna med pressad citron, och gärna mellan måltiderna.

* Välj bort alkohol, kaffe och rökning.

* Drick örtte och grönt te istället för kaffe.

*Ät tre måltider och några mellanmål.

* Välj bort vitt mjöl, socker och alla typer av sötsaker, söta lightprodukter, kakor, bakverk och glass.

* Ät frukt och grönsaker, bönor och nötter. Även lite fisk, tofu och kyckling är tillåtet om det inte äts för ofta.

* Välj rena råvaror och rensa bort hel- och halvfabrikat.

* Salta mindre.

*Ät grönsakerna råa eller lätt tillagade. Satsa på ekologiska varor.

Steg 3: En vanlig detox-dag
* Börja dagen med ett glas vatten med pressad citron.

Frukost
: Havregryns- eller bovetegröt med äpple och krossat linfrö, müsli med nötter eller fruktsallad med dinkel. Komplettera med sojamjölk, yoghurt eller juice.
Mellanmål: Torkad frukt eller ½ dl osaltade nötter
Lunch: Grekisk sallad på tomat, svarta oliver, grönsallad, rödlök, fetaost och olivolja eller en mixad soppa med valfria grönsaker som morötter, kall kokt potatis, purjo- eller vanlig lök.
Mellanmål: stavar av morot eller bladselleri eller en fruktdrink
Middag: Böngryta med sås av tomat, lök och vitlök kompletterad med en grönsallad eller ugnsrostade grönsaker som selleri, morötter, paprika och lök
Kvällsmål: En halv avokado smaksatt med citron
Drycker: Vatten smaksatt med citron, grönt eller rött te eller något gott örtte.

* Vill du absolut ha mer protein till middag eller lunch komplettera då med en liten bit kokt lax eller kycklingfilé.

Steg 4: Träning under veckan
* Du ska ta det lugnt med hårdträning när du detoxar, vanliga promenader och simning är bra. Ta gärna 10 minuters vila under dagen. Ligg helt utsträckt och djupandas och upplev hur kroppen slappnar av. Lägg handen på magen och känn hur den höjs och sänks med andetagen. Stäng av TV:n och gå tidigare till sängs så att du får en extra timmes sömn.

Steg 5: Så fortsätter du!

* När du känner dig nöjd med din detox-vecka börja långsamt äta fler mejeriprodukter och mer protein. Men ta också chansen att ändra lite i din kost. Har du klarat dig utan sötsaker, vitt mjöl och halvfabrikat en vecka – varför inte avstå ytterligare en tid? När du nu ätit mycket gott med grön mat och mer frukt kanske det är något som regelbundet kan ingå i din veckomeny.
.
MAT ATT SATSA PÅ
Grönsaker
:
Broccoli
Paprika
Gurka
Groddar av olika slag
Morötter
Rödbetor
Spenat
Blomkål
Vit- och rödkål
Selleri
Tomater
Lök
Ärtor

Frukt & bär:
Äpplen
Apelsiner
Päron
Ananas
Banan
Vindruvor
Katrinplommon
Hallon, blåbär, körsbär, havtorn. svarta vinbär

Mat du kan äta lite av: 
(protein och bra kolhydrater)

Lax, sardiner, makrill och strömming
Vit fisk
Räkor och andra skaljur
Bönor, linser och ärtor
Tofu
Quinoa
Dinkel
Bulgur
Råris
Fullkornspasta
Bovete
Fetaost
Chèvreost

Nyttiga fettkällor:
Avokado
Nötter, mandel och frön som till exempel linfrö
Oliv-och rapsolja
Linfröolja
Oliver

Ordlista:
Quinoa är frön av en sydamerikansk ört
Tofu liknar färskost men är gjord på sojabönor
Dinkel kallas också urvete eller speltvete
Bulgur är torkade och krossade korn från durumvete
.
 
http://www.hemmetsjournal.se/Medicin/Medicin-och-halsa/Detox/